Antrą kartą surengta paroda „49 mln...“ tapo didžiausia šampano paroda Lietuvoje
- Spalio 6-8 dienomis Vilniuje įvyko didžiausia Šampano paroda Lietuvoje „49 mln...“, kurioje šampaną pristatė 14 importuotojų, išragauta daugiau nei 130 šampano rūšių, kuriuos gamina 40 šampano namų. Tai žymiai daugiau nei buvo parodoje pernai. Šiais metais parodoje apsilankė apie 350 žmonių.
Ypač didelį susidomėjimą šia paroda parodė restoranų ir barų savininkai bei darbuotojai.
Antrą kartą šią parodą organizavo edukacinė įmonė „Vynas ir draugai“ bei vyno taurių kompanija „Riedel“, kurią Lietuvoje oficialiai atstovauja bendrovė „Gourmet Pro“.
Parodos lankytojai dalyvavo šampano rinkimuose TOP 5.
Jais tapo:- Henriet Bazin 1er Cru Cuvée Marie-Amelie 2010 (130 balsų, Šampanė)
- Veuve Clicquot Ponsardin Brut 2004 (120 balsų, Prike)
- Henriet Bazin Grand Cru 2008 (110 balsų, Šampanė)
- Piper-Heidsieck Vintage Brut 2008 (90 balsų, Tridens)
- Ruinart Brut (80 balsų, Prike)
- Guy Charlemagne Cuvée Mesnillesime Blanc de Blancs Grand Cru 2005 (78 balsai, Magazin LT)
- Moutard Blanc de Blanc Brut 1996 (76 balsai, Mineraliniai vandenys)
- Piper-Heidsieck Cuvée Brut (72 balsai, Tridens)
- Deutz Blanc de Blancs 2009 (68 balsai, Liviko)
- Pommery Cuvée Louise 2002 (62 balsai, AMKA)
Parodos “49 mln…” lankytojai turėjo galimybę susipažinti su 14 importuotų į Lietuvą vežamais šampanais.
Importuotojai parodoje pristatė šiuos šampano namus: AMKA (Pommery, Heidsieck & Co, Janisson Baradon); Bennet Distributors (Laurent-Perrier, Forget-Brimont, Armand de Brignac Brut Gold); Clos&Cru (Henriet Bazin); Globus Distributors (Taittinger, Louis de Sacy, Jeeper); Krabas ir Co (Palmer&Co, Franc Bonville, Boizel); Liviko (Deutz); Mineraliniai vandenys (Moët&Chandon, Moutard); Pernod Ricard Lietuva (G.H.MUMM, Perrier Jouet); Prike (Ruinart, Veuve Clicquot, Krug); Vyno konjako parduotuvė (Henri Giraud, Alexandre Penet), Magazin Lt (Guy Charlemagne); Šampanė (Fleury, De Sousa, J. De Telmont, Trudon, Vazart Coquart, Laherte Freres), Wine&Smile (Vollereaux), Tridens (Piper-Heidsieck).
Parodoje apsilankė ir dirbo kelių šampano namų atstovai. Garbingiausias svečias buvo „Taittinger“ šampano namų atstovas Clovis Taittinger. „Pommery“ atstovavo pardavimų projektų vadovas Julien Lonneux. Antrus metus į parodą “49 mln...“ atvyko “Henriet Bazin” šampano namų savininkas, vynuogių augintojas Nicolas Reinon. - Spalio 6 dieną buvo surengtas 1996 metų prestige cuvee šampano (Dom Perignon, Louis Roederer, Taittinger, Philipponnat, Pol Roger, Krug) masterclass, kurį organizavo Londone veikianti įmonė „Clos&Cru”. Šis masterclass, kurį vedė Martynas Žemavičius, buvo pats populiariausias, todėl vietoje suplanuotų 20 vietų teko padidinti iki 40.
- Spalio 7 dieną kulinarijos studijoje “Čiop čiop” vyko vakarienė “Kas geriausias šampano draugas?”. Jos metu 4 patiekalus gamino keturi virtuvės šefai, o prie kiekvieno patiekalo buvo pasiūlyta po du skirtingo stiliaus šampanus.
Per porą mėnesių buvo sudėliotas toks valgiaraštis:
Pasitikimo šampanas
Guy Charlemagne Brut Nature (Magazin LT)
Vakarienės deriniai:
1.Franck Bonville Extra Brut (Krabas & Co)
Krevetė tempuroje, soja (restoranas „Rise“)
2.Veuve Clicquot Ponsardin Yellow Label (Prike)
Krevetė tempuroje, soja (restoranas „Rise“)
3.Pommery Brut Royal (magnum) (AMKA)
Skumbrė su uogomis, baravykų sultinio padažu, duonos raugo padažė ir žolelių bei česnako kremu (Gastronommijos ir vadybos instituto „Gasma“ studentas Tadas Eidukevičius)
4.G.H. MUMM Le Rose (Pernod Ricard Lietuva)
Skumbrė su uogomis, baravykų sultinio padažu, duonos raugo padažė ir žolelių bei česnako kremu (Gastronomijos ir vadybos instituto „Gasma“ studentas Tadas Eidukevičius)
5.Piper-Heidsieck Cuvée Brut (Tridens)
Bulvės, kiaušinis, antienos taukai, lašišos ikrai, sabayon padažas (virtuvės šefas Dalius Aleksiejevas “Čiop Čiop”, “Trinity”)
6.Taittinger Les Folies de la Marquetterie Brut (Globus Distributors)
Bulvės, kiaušinis, antienos taukai, lašišos ikrai, sabayon padažas (virtuvės šefas Dalius Aleksiejevas “Čiop Čiop”, “Trinity”)
7.Laurent-Perrier Millesime Brut 2006 (Bennet Distributors)
Foie gras, juodasis šokoladas,karamelizuoti svogūnai (virtuvės šefas Ovidijus Orenta)
8.Vazart-Coquart Special Foie Gras Blanc de Blancs Grand Cru Sec (Šampanė)
Foie gras, juodasis šokoladas,karamelizuoti svogūnai (virtuvės šefas Ovidijus Orenta)
Beveik 60 vakarienės svečių išrinko TOP3 derinius. Štai jie:
1.Pommery Brut Royal (magnum)
Skumbrė su uogomis, baravykų sultinio padažu, duonos raugo padažė ir žolelių bei česnako kremu
2.Taittinger Les Folies de la Marquetterie Brut
Bulvės, kiaušinis, antienos taukai, lašišos ikrai, sabayon padažas
3.Vazart-Coquart Special Foie Gras Blanc de Blancs Grand Cru Sec (Šampanė)
Foie gras, juodasis šokoladas,karamelizuoti svogūnai